Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Καλά Χριστούγεννα


Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα...
Εύχομαι σε όλες και σε όλους να περάσετε όμορφα
και ξένοιαστα αυτές τις μέρες με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Καλό ταξίδι σε όσους θα περάσετε τα Χριστούγεννα μακριά από την πόλη, αλλά και καλή διαμονή σε όσους θα χαρείτε την πόλη στα γιορτινά της...

Χαμογελάστε και γελάστε με την καρδιά σας...

Και μην ξεχνάτε ότι η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που όταν μοιράζεται πολλαπλασιάζεται...καταργώντας όλους τους κανόνες που μάθατε στα μαθηματικά.


Θυμηθείτε επίσης να ρωτήσετε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας για ιστορίες "από τα παλιά"...Περιμένω με ανυπομονησία να μοιραστούμε αυτές τις ιστορίες στην τάξη. Κάποιοι,σας θυμίζω, υποσχεθήκατε να φέρετε και οπτικοακουστικό υλικό!!


Μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε το πολύ όμορφο διήγημα του Φώτη Κόντογλου, Το βλογημένο μαντρί κάνοντας κλικ εδώ









Επίσης παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το τροπάριο των Χριστουγέννων, Η παρθένος σήμερον, από τον Νίκο Ξυλούρη





Και για να μην ξεχνάμε ένα λογοτέχνη που έχει συνδεθεί το όνομά του με τις μεγάλες μας θρησκευτικές γιορτές μπορείτε να ακούσετε κάνοντας κλικ εδώ ένα απόσπασμα από το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Στο Χριστό στο κάστρο"


Κι αν το μικρό αυτό απόσπασμα σας κίνησε το ενδιαφέρον μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το διήγημα εδώ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Χάρτες

Πολύ συχνά στο μάθημα έχουμε τονίσει τη σημασία των γεωγραφικών γνώσεων για την κατανόηση της ιστορίας. Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία χαρτών.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Τα έργα του διαγωνισμού

Θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό αγγειογραφίας. Στην παρακάτω παρουσίαση έχω συγκεντρώσει τα έργα που μου έχετε παραδώσει μέχρι τώρα. Είναι όλα ξεχωριστά. Ο διαγωνισμός όμως συνεχίζεται...Περιμένουμε και άλλους!

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ειδήσεις στα αρχαία ελληνικά



Τι θα λέγατε αν διαβάζατε τις ειδήσεις στα αρχαία ελληνικά;

Την ιδέα αυτή είχε ο αρχαιολάτρης ισπανός καθηγητής κ. Χουάν Κοντέρχ ο οποίος δημιούργησε το Αcropolis World Νews, το μοναδικό ειδησεογραφικό μέσο που καταγράφει καθημερινά την επικαιρότητα στα αρχαία ελληνικά.
Αν κάνετε κλικ πάνω στο σύνδεσμο Αcropolis World Νews θα μπορείτε να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Ας μάθουμε λίγα περισσότερα όμως για τον ισπανό καθηγητή.

Στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, στο σημερινό της φύλλο, διαβάζουμε τα εξής:

(το ρεπορτάζ είναι του Στέλιου Βραδέλη)

«Πριν από 8 χρόνια, όταν ακόμη δούλευα στη Βαρκελώνη, είδα πως υπήρχαν μερικές ιστοσελίδες που παρουσίαζαν την επικαιρότητα στα λατινικά. Έψαξα να βρω αν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και στα αρχαία ελληνικά και για να πω την αλήθεια εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πως δεν υπήρχε. Έτσι δημιούργησα το Αcropolis World Νews στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www. akwn. net» λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Κοντέρχ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σεν Άντριους στη Σκωτία όπου διδάσκει, φυσικά, αρχαία ελληνικά και λατινικά.

«Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει την αξία των αρχαίων ελληνικών εκτός από τους μαθητές μου. Ύστερα από 16 χρόνια διδασκαλίας νομίζω πως οι αντοχές μου ξεπερνούν και του Ράμπο στα καλύτερά του», λέει γελώντας ο 41χρονος καθηγητής.

Η αγάπη του για τα αρχαία ελληνικά γεννήθηκε στο γυμνάσιο και από τότε του έχει γίνει δεύτερη φύση, όπως την αποκαλεί. «Στο ισπανικό γυμνάσιο είχαμε την επιλογή να επιλέξουμε και τα αρχαία ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Αυτό έκανα και μαγεύτηκα». Άρχισε να διαβάζει τους Έλληνες φιλοσόφους στο πρωτότυπο, τις τραγωδίες, την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου και τον Ηρόδοτο.

«Ο Περικλής ίσως αποτελεί την αγαπημένη μου προσωπικότητα από την Αρχαία Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα του Χρυσού Αιώνα. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που με ενθουσιάζει στην αρχαιότητα είναι πως το μεγαλείο το δημιούργησαν οι Έλληνες πολίτες και οι πολιτικοί τους ήταν απλώς το ΄΄κεφάλι΄΄ αυτού του κόσμου, το οποίο φαινόταν».

«Λατρεύω την Ελλάδα»
Όταν τελείωσε το λύκειο έπεισε τους γονείς του να επισκεφθούν την Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά τη χώρα που λάτρεψε μέσα από την αρχαία γραμματεία. «Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και πάντοτε με μαγεύουν η Ακρόπολη, η Πλάκα, η Πελοπόννησος, τα νησιά σας. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψη σε ένα μέρος που σπάνια επισκέπτονται οι τουρίστες. Έπεισα τους γονείς μου να επισκεφθούμε τις Πλαταιές όπου ήμασταν μόνοι μας. Έκλεισα τα μάτια και προσπάθησα να ακούσω τη φωνή του Παυσανία να ενθαρρύνει τους στρατιώτες του για την επερχόμενη μάχη».

Όμως, το κλασικό πρόβλημα του δρος Κοντέρχ όταν επισκέπτεται την Ελλάδα παραμένει: «Απογοητεύτηκα όταν ήρθα στην Ελλάδα και διαπίστωσα πως ελάχιστοι μιλούσαν τα αρχαία ελληνικά. Με παραξένεψε. Κάθε φορά που έρχομαι στη χώρα σας μιλάω στα αρχαία αλλά συνειδητοποιώ πως λίγο με καταλαβαίνουν. Αλλά νέα ελληνικά δεν θέλω να μάθω».

Η έκπληξή του στην ερώτηση τι ξεχωριστό έχουν τα αρχαία ελληνικά αντιστοιχεί μάλλον με την έκπληξη που θα ένιωθε κάποιος που βλέπει εξωγήινο. «Είναι μια γλώσσα που παίζει συνεχώς με το μυαλό σου. Σε βοηθάει να σκεφτείς με τη λογική. Η χρήση του υποθετικού λόγου, η ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ του παρατατικού, του αορίστου και του ενεστώτα. Είναι σαν να συμμετέχεις σε ένα εγκεφαλικό άθλημα».




Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και το σχετικό άρθρο στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ κάνοντας κλικ εδώ