Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Μαραθώνιος 2.500 χρόνια μετά



Συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την ημέρα του πρώτου Μαραθώνιου και η google σήμερα αφιερώνει το logo της Ενας στρατιώτης, σε συνέχεια της νίκης των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα μετέφερε, τρέχοντας από το Μαραθώνα στην Αθήνα, το μήνυμα της νίκης και ξεψύχησε ψιθυρίζοντας «Νενικήκαμεν».

Προς τιμήν του διοργανώνεται ο Μαραθώνιος που σήμερα συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών από όλο τον κόσμο.

Η διαδρομή του γενναίου Φειδιππίδη ήταν ουσιαστικά ο πρώτος μαραθώνιος της ιστορίας Ο γενναίος αυτός δρομέας θυσίασε τη ζωή του προκειμένου να μην σταματήσει ούτε λεπτό για να ξαποστάσει και να μεταφέρει άμεσα τα νέα,

Το επίκεντρο της προσοχής γίνεται για άλλη μια φορά την Κυριακή η Αθήνα, αυτή τη φορά, όμως, για καλό.

Αθλητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα για να τιμήσουν την συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα με τη συμμετοχή τους στον 28ο Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών.

Ο αγώνας διεξάγεται παραδοσιακά κάθε δεύτερη Κυ ριακή του Νοεμβρίου - εκτός από φέτος - προς τιμήν του δρομέα-στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. ανέλαβε να μεταφέρει στην Αθήνα το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης επί των Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα, μια από τις ηρωικές στιγμές στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Φειδιππίδης εκείνος από το Μαραθώνα στην Αθήνα, σε μια απόσταση μεγαλύτερη των 42χλμ. με την πλήρη εξάρτηση της εποχής, και, πριν πέσει νεκρός, κατάφερε να ψελλίσει μόνο μια λέξη πριν ξεψυχήσει: «Νενικήκαμεν».

Η σημασία που δίνεται σε όλο τον κόσμο για τον φετινό μαραθώνιο δρόμο, ο οποίος θα διεξαχθεί στην κλασσική διαδρομή, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στον αγώνα ο αριθμός των συμμετοχών αυξήθηκε κατά 200% σε σχέση με το 2009 (από τις 4.500 στις 12.000). Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής είναι, μάλιστα, να αλλάξουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της εκκίνησης.

Έτσι οι αθλητές θα ξεκινήσουν κατά κύματα, βάσει χρόνου, με αποτέλεσμα μέσα σε 19 λεπτά, όσα και θα χρειαστούν, δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η εκκίνηση να σχηματιστεί μια εντυπωσιακή ανθρώπινη πυκνή αλυσίδα μήκους 8 χιλιομέτρων, από τον Μαραθώνα έως τη Νέα Μάκρη.

Η πολυπληθέστερη αποστολή είναι από την Αμερική, 2.200 συμμετοχές, ακολουθούν οι Γερμανοί με 1.778 συμμετοχές και οι Βρετανοί με 716. Συνολικά οι συμμετοχές προέρχονται από 88 χώρες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αφού στις γραμμές της εκκίνησης θα βρεθούν αθλητές ακόμα και από το Ιράκ, τη Σρι Λάνκα, το Περού και το… Παλάου!

Η συνέχεια του άρθρου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου