Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Το ταξίδι των λέξεων στο χρόνο...



Δεν ταξιδεύουν μόνο οι άνθρωποι. Μαζί τους ταξιδεύουν και οι λέξεις...
Τα χνάρια αυτών των μετακινήσεων μπορούμε να τα εντοπίσουμε μελετώντας το ετυμολογικό μέρος του λήμματος στα λεξικά. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας μας παρέχει τη δυνατότητα να κάνουμε αναζήτηση λέξεων στα online λεξικά του. Μπορείτε να ψάξετε τις λέξεις της εργασίας σας κάνοντας κλικ εδώ.Καλό ψάξιμο!

2 σχόλια:

  1. Πρόσβαση στα ηλεκτρονικά λεξικά μπορείτε να έχετε και μέσω της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα-->Νέα Ελληνικά--> Εργαλεία--> Ηλεκτρονικά Λεξικά. Και ιδιαίτερα χρήσιμος είναι ο συνδυασμός με την αποστολή στα σώματα κειμένων όπου μπορεί κανείς να δει τον όρο που αναζητά χρησιμοποιημένο σε πραγματικό λόγο στους διάφορους κλιτικούς του τύπους. Γιατί οι λέξεις παίρνουν τις σημασίες τους από το κείμενο στο οποίο εντάσσονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άννα ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση. Από κεκτημένη ταχύτητα χρησιμοποίησα την παλιά διεύθυνση του Κόμβου...ένα μυαλό, τι να σου κάνει! Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα μας παρέχει ίσως τα πιο πολύτιμα ηλεκτρονικά εργαλεία. Ελπίζω σιγά σιγά να τα γνωρίσουμε με τους μαθητές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή